Itsenäisyysjuhla Hotelli Arthurissa 3.12.2017

Lotta Svärd Säätiön järjestämään Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaan osallistui ympäri Suomea tulleita lottia, pikkulottia sekä muita kutsuvieraita. Juhla järjestettiin Hotelli Arthurissa sunnuntaina 3.12.2017.

Juhlapuheen piti lehdistöneuvos Jyrki Vesikansa, jonka puhe löytyy täältä.

Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Tarja Björkling-Pakarinen julkisti Vuoden Lotan 2018.
Vuoden Lotaksi 2018 valitun Airi Niemisen kiitospuhe on luettavissa täältä.

Juhlassa myös julkistettiin Lottamuseon tuottama Lottagalleria. Lottagalleria esittelee lakkautetun lottajärjestön jäseniä ja heidän elämäntarinoitaan.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimitti juhlaan tervehdyskirjeen, jonka luki Lotta Svärd Säätiön hallituksen puheenjohtaja Pirjo Björk.


” – Jenni Haukion tervehdys Lotta Svärd Säätiön itsenäisyyspäiväjuhlaan 3.12.2017-

Kunnioitetut lotat, hyvät Lotta Svärd Säätiön edustajat,
Suomen viettäessä itsenäisyytensä 100-vuotismerkkijuhlaa tunnuksella “yhdessä”, on ilo voida todeta miesten ja naisten välisen tasa-arvon toteutuvan maassamme toiseksi parhaiten koko maailmassa.

Nykytilanteesta saamme kiittää sitä suomalaisen naistyön historiallista jatkumoa, johon lotat vahvasti kiinnittyivät ja jonka perinteistä he ammensivat toimintaansa henkeä ja voimaa.

Lotat eivät ponnistelleet vain henkilökohtaisen hyvän puolesta. Heiltä vaadittiin uhrauksia koko yhteiskuntamme, yhteisen hyvämme puolesta. Lotta Svärdin kultaisten sääntöjen mukaisesti he eivät lannistuneet vaikeuksissa. Vastoinkäymisten kohdatessa he muistivat päämääränsä suuruuden.

Sotavuosien naisten toiminta on jälkipolville vastuunkannon, suomalaisen sisun ja epäitsekkyyden perintö. Se on kallisarvoinen voimavara, jonka me nuorempien ikäluokkien edustajat tulemme omalla vuorollamme siirtämään eteenpäin tuleville suomalaisille sukupolville.

Te, kunnioitetut lotat ja pikkulotat, ansaitsette tänään mitä syvimmän kiitoksemme ja arvostuksemme. Erityisen lämpimästi haluan tänään onnitella Vuoden lotaksi nimettyä emäntä Airi Niemistä. Tuhannet kiitokset kaikesta siitä, mitä olette rakkaan isänmaamme puolesta tehneet.

Näillä sanoin haluan toivottaa teille kaikille mitä parhainta Suomen itsenäisyyden juhlaviikkoa sekä voimia ja kaikkea hyvää niin tänään kuin myös tulevaisuudessa.

Jenni Haukio
Tasavallan presidentin puoliso “

 

 

 

Airi Nieminen