Lottamuseets kontaktuppgifter och öppettider:

Strandvägen 39, 04130 Tusby
Telefon: (09) 2741 077
Telefax (09) 2741 024

Museets cafeteria: (09) 2741 740

E-post: fornamn.efternamn(at)lottamuseo.fi

Öppet: Maj – september ons 11-19, ti, to-sö 11-18/Oktober – april ons 11-19, to-sö 11-17

Länk till Lottamuseets webbsida.

Länk till Lottamuseets facebooksida.

Se position: Google maps

Lottamuseet finns på gården Syväranta vid Tusby Strandväg, och museets uppgift är att för nya släktled berätta om Lotta Svärd-organisationens mångsidiga och värdefulla arbete för Finlands självständighet under fredstid och i krig. Museet har under de sexton år det verkat varit ett populärt resmål. I samband med museet finns lottacaféet (lottakantinen), där det serveras gott kaffe och vetebröd, bakat av värdinnan själv.

Lottamuseet är ett professionellt drivet specialmuseum, som bevarar lottornas historia och undersöker kvinnors frivilliga arbete som en del av vårt lands historia. Museet drivs av Lotta Svärd Stiftelsen. Lottamuseet öppnades för allmänheten 1996.

Museets huvudutställning En lottas berättelse – Fordra alltid mest av dig själv är en händelserik och berörande utställning, som utgår från lottornas personliga erfarenheter. Museibesökaren får resa på lottakommendering genom Finland, i sällskap av en äkta lotta. Den multimediala presentationen av lottans berättelse har kombinerats med fotoalbum från samma kommendering. Tillsammans utgör dessa två berättelser – de ursprungliga rösterna och fotografierna – en unik och rörande berättelse om Lottan.

Förutom den permanenta utställningen arrangerar man olika utställningar i museet. Den förnyade huvudutställningen öppnades 13.5.2012. Utställningens beskyddare är Fru Jenni Haukio.