Lottapuku

 

Lottapuvun malli hyväksyttiin vuonna 1922. Järjestön säännöissä annettiin puvun käytöstä tarkat ohjeet. Puku oli harmaata puuvilla- tai villakangasta, ja siihen kuuluivat lottaneula, valkoinen kaulus ja kalvosimet sekä jaostonauha. Helman pituus oli tarkalleen 25 cm maasta. Sukat olivat mustat tai harmaat, ja jalkineina käytettiin matalia mustia kenkiä.  Järjestöllä oli käytössä myös voimistelu- ja hiihtopuku sekä erilaisia suojapukuja. Valkoinen esiliina ja huivi kuuluivat muonitus- ja lääkintälottien pukuun, mutta kenttäolosuhteissa käytettiin harmaita. Kaikkiin lottien asuihin oli järjestön vahvistamat ohjeet ja kaavat. Lottapuku valmistettiin itse ohjeiden mukaan tai se tilattiin ompelijalta. Jatkosodan aikana pukuja valmistettiin myös tehtaissa.

Lotan oli esiintyessään muistettava, että jokainen yksilö edusti aina koko järjestöä. Hänen tuli esiintyä ”sivistyneen ihmisen hillityin käytöksin, vaatimattomasti ja huomiota herättämättä”. Lotta ei saanut tupakoida, tarjoilla eikä nauttia alkoholijuomia lottapuvussa esiintyessään.

Pukuun liittyi vahvaa symboliikkaa. Lottapuku sisälsi viestin kantajansa sitoutumisesta valkoisen Suomen isänmaallisuuteen ja konkretisoi Lotta Svärd -järjestön ihanteena ollutta tasa-arvoista sisaruutta, jossa kaikki jäsenet pukeutuvat samanlaiseen asuun. Tarkat ohjeet kauluksen ja kalvosinten pitämisestä hohtavan valkoisina korostivat lotilta vaadittua, kristillistä ulkoisen ja sisäisen puhtauden ihannetta. Valkoinen käsivarsinauha, jota käytettiin juhlatilaisuuksissa, konkretisoi Lotta Svärdin yhteyttä suojeluskuntiin.

Lottapuku

 

 Lottapuvun käyttö tänä päivänä

Lotat arvostavat pukuaan. He toivovat sitä käytettävän tarkoin harkiten. Lottapukua saa käyttää henkilö, joka on ollut jäsenenä Lotta Svärd -järjestössä. Lottien ja pikkulottien välillä ei tehdä eroa, kummallakin on samanlainen oikeus lottapukuun.

Henkilöllä, joka ei ole ollut jäsenenä Lotta Svärd -järjestössä on oikeus käyttää lottapukua, jos henkilö esittelee Lotta Svärd – järjestöä ja sen toimintaa tai on osallisena näytelmässä / tapahtumassa, jonka rooli vaatii lottapukuun pukeutumista ja rooli on hyvän maun mukainen. Asu on vaihdettava välittömästi esityksen jälkeen.

Henkilöllä, joka ei ole kuulunut Lotta Svärd -järjestöön ei ole oikeutta käyttää lottapukua juhla-asuna juhlissa ja erilaisissa tilaisuuksissa.

Toivomme erityisesti lottajärjestöön kuulumattomien kunnioittavan näitä ohjeita.