Lotta Svärd Säätiön toiminnan tarkoitus
Lotta Svärd Säätiön tarkoituksena on, säätiön sääntöjen mukaan, Lotta Svärd hengessä huoltaa ja avustaa Suomen kansalaisuutta olevia, sodan tai muun kriisin johdosta tai sen seurauksista kärsimään joutuneita henkilöitä, etenkin naisia ja lapsia. Lisäksi säätiön tarkoituksena on avustaa naisten koulutusta kriisitilanteiden varalle sekä vaalia lottaperinnettä ja ylläpitää museo- ja näyttelytoimintaa.
Lakkautetun Lottajärjestön jäsenten toiveiden mukaisesti Lotta Svärd Säätiön toiminta ei ole määräaikaista vaan jatkuu tulevaisuudessakin. Lotat ja pikkulotat tulevat olemaan huolto- ja avustustoiminnan ytimessä niin kauan, kuin he apua tarvitsevat. Tämän jälkeen Lotta Svärd Säätiön avustustoiminta tulee kohdistumaan, säätiön sääntöjen mukaisesti-, apua tarvitseviin naisiin ja lapsiin.
Lotta Svärd Säätiön työvaliokunta
Lotta Svärd Säätiön työvaliokunnan tehtävänä on muun muassa valmistella käsiteltäväksi tulevia asioita hallitukselle, huolehtia hallituksen hyväksymän vuotuisen toimintasuunnitelman ja budjetin toteutumisesta sekä organisoida yhdessä toiminnanjohtajan kanssa säätiön toiminnan käytännön asioita.
Poimintoja työvaliokunnan kokouksesta 1 / 2020
Lottamuseon näyttelyiden uudistaminen
Vuonna 2021 tulee kuluneeksi Lottajärjestön perustamisesta 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Lottamuseon näyttelyt tullaan uudistamaan kokonaisuudessaan. Museon päänäyttely Lotan tarina – Vaadi aina enin itseltäsi on avoinna yleisölle elokuun 2020 loppuun saakka, jonka jälkeen näyttely suljetaan uuden näyttelyn rakennustöiden vuoksi.
Lottamuseon uusi päänäyttely avataan yleisölle 6.2.2021. Näyttely tulee kertomaan Lottajärjestön toiminnasta ja toiminnan pitkäaikaisista vaikutuksista suomalaisen yhteiskunnan kehittymiseen yhteiskuntavastuun näkökulmasta. Lisäksi juhlavuotta varten valmistellaan Lottakanttiineja käsittelevää erikoisnäyttelyä, joka tullaan avaamaan Lottamuseon puutarhan ulkonäyttelyrakennuksessa keväällä 2021.

Erikoisnäyttely Harmaat sisaret -lääkintälottien tarina on avoinna yleisölle elokuun 2020 loppuun saakka.
Kuntoutukset lakkautetun Lottajärjestön jäsenille – lotille ja pikkulotille
Lotta Svärd Säätiön kuntoutustoimikunta valmisteli marras-joulukuussa työvaliokunnalle hyväksyttäväksi lotta / pikkulottakuntoutuksia yhteensä 171 henkilölle. Näille kuntoutuksille rahallista arvoa kertyy yhteensä 241 974 euroa. Työvaliokunta hyväksyi kuntoutustoimikunnan esityksen kuntoutusten myöntämisestä. Vuonna 2019 kuntoutuksia myönnettiin 1651 henkilölle ja niiden rahallinen arvo oli noin 2 242 000 euroa.
Lisäksi kuntoutustoimikunta on tammikuussa 2020 valmistellut työvaliokunnalle hyväksyttäväksi lotta / pikkulotta yhteensä 130 henkilölle, rahalliselta yhteisarvoltaan 181 730 euroa. Työvaliokunta myönsi myös nämä kuntoutukset.
Lisätietoa lotta / pikkulottakuntoutusten hakemisesta ja hakulomakkeet www.lottasaatio.fi
Avustukset lakkautetun Lottajärjestön jäsenille – lotille ja pikkulotille
Lotta Svärd Säätiön avustustoimikunnan valmistelun perusteella työvaliokunta myönsi lotta / pikkulotta -avustuksia yhteensä 61 henkilölle. Myönnettyjen avustusten rahallinen yhteisarvo on noin 33 000 euroa. Vuoden 2019 aikana avustuksia myönnettiin yhteensä 582 henkilölle. Vuonna 2019 myönnettyjen avustusten rahallinen arvo oli 317 335 euroa. Raha-avustuksia myönnettiin vuonna 2019 eniten silmälasien hankintaan, lääkkeisiin ja sairaala- tai lääkärikuluihin.
Lisätietoa avustuksista ja hakulomakkeet www.lottasaatio.fi

Lottagalleria
Lottamuseo kerää lakkautetun Lottajärjestön jäsenien, lottien ja pikkulottien, tarinoita Lottagalleriaan.
Lottagalleria on verkkosivusto, jossa esitellään suurelle yleisölle laajasti lakkautetun Lottajärjestön jäseniä, lottia ja pikkulottia. Lottagallerian tarinoista ja henkilöesittelyistä välittyy Lottajärjestön jäsenten moninainen yhteiskuntavastuu, joka näyttäytyy niin sodan kuin rauhankin aikana monimuotoisena huoltotyönä.
Ilmoita tuntemasi lotta tai pikkulotta Lottagalleriaan. Kuka tahansa voi itse kirjoittaa henkilöesittelyn tuntemastaan lotasta ja lähettää henkilöesittelyn sekä valokuvan kyseisestä henkilöstä sähköisessä muodossa osoitteeseen info@lottamuseo.fi niin liitämme henkilöesittelyn osaksi Lottagalleriaa.
Alla listattuna joitakin asioita, joiden pohjalta henkilöesittelyä voi kirjoittaa, toki esittely voi olla täysin vapaamuotoinen ja rakentua käytettävissä olevasta tiedosta.
Lottaesittely
Henkilön nimi syntymäpaikka- ja vuosi
Mitä henkilö teki ennen sotavuosia
Koska liittyi ja missä Lotta Svärd -järjestöön
Missä tehtävissä toimi Lotta Svärd -järjestössä
Millä paikkakunnalla toimi sota-aikana ja missä tehtävissä
Mitä teki sodan päätyttyä
Tutustu Lotta Svärd –verkkonäyttelyyn osoitteessa:
www.lottasvard.fi
Seuraa Lotta Svärd Säätiötä Facebookissa