Nuoria halutaan ohjata lottien perinnön mukaisesti välittämään toisista ja kasvamaan yhteiskuntavastuuta kantaviksi aikuisiksi. Yksi keino lottaperinteen siirtämisessä seuraaville sukupolville on Pikkulotta-stipendin myöntäminen koululaisille.
”Lottien toiminnassa oli paljon sellaista, mistä myös tämän ajan yhteiskunta hyötyisi. Lotat auttoivat toisia ja kantoivat vastuuta opettaen saman yhteisöllisen ja välittävän asenteen myös lapsille”, kertoo Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen.
Säätiö jakaa vuosittain 10 000 euron arvoisen Lotta Svärd -stipendin lottamaisia tekoja tekevälle henkilölle tai yhteisölle. Nyt stipenditoimintaa laajennetaan koskemaan erityisesti myös lapsia ja nuoria.
”Tänä vuonna jaamme ensimmäisen 5 000 euron arvoisen Pikkulotta-stipendin, jota voivat hakea kaikki Siskojen ja Simojen välittämisen keikalle osallistuneet ala- ja yläkoululuokat”, jatkaa Nurminen.
Pikkulotta-stipendi lanseerataan yhteistyössä Siskot ja Simot ry:n kanssa, joka järjestää vapaaehtoisvoimin hyvän mielen tempauksia ikäihmisille. Pop up -henkisille välittämisen keikoille voivat osallistua matalalla kynnyksellä kaikki vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet.
”Siskot ja Simot haluaa mahdollistaa ylisukupolvisia kohtaamisia ja vahvistaa lasten ja nuorten myönteistä suhtautumista ikäihmisiin. On arvokasta, että Lotta Svärd Säätiö tukee välittämisen keikoille osallistumista siihen kannustavalla stipendillä”, kertoo Siskot ja Simot ry:n toiminnanjohtaja Eero Väisänen.
Pikkulottastipendiä voi hakea 24.11.2023 asti. Stipendi tullaan luovuttamaan saajilleen koulun joulujuhlassa. Lisätietoja ja stipendin hakuohjeet löytyvät täältä.
Opetusryhmät voivat osallistua välittämisen keikalle ja Pikkulottastipendin arvontaan kymmenellä Etelä-Suomen paikkakunnalla. Lisätietoja Siskojen ja Simojen toiminnasta, kouluyhteistyön paikkakunnista ja välittämisen keikoista löytyy täältä.
Pikkulotat
Lotta Svärd oli naisten vapaaehtoinen, aseeton maanpuolustusjärjestö, joka toimi vuosina 1921–1944. Lottatyö oli monipuolista yhteiskunnallista huoltotyötä ja avustustoimintaa. Lottajärjestön tyttötyö aloitettiin vuonna 1931. Pikkulotaksi saattoi liittyä kuka tahansa 8–16-vuotias vanhempiensa luvalla. Pikkulotan tehtäviin kuului muun muassa vanhempien lottien avustaminen heidän lottatöissään sekä erilaisiin työiltoihin osallistuminen.
Lotta Svärd -järjestössä toimi enimmillään 240 000 naista ja tyttöä. Lottajärjestö lakkautettiin Moskovan välirauhansopimuksen nojalla marraskuussa 1944.
Lottajärjestön huolto- ja avustustyötä jatkamaan perustettiin Suomen Naisten Huoltosäätiö, joka jatkoi naisten työllistämistä myös rauhan ja jälleenrakentamisen aikana. Vuonna 2004 säätiön nimi muutetiin Lotta Svärd Säätiöksi. Lotta Svärd Säätiö haluaa nyt ja tulevaisuudessa kantaa omalta osaltaan vastuuta suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuudesta sekä edistää nuorten kasvamista yhteiskuntavastuuseen.
Lisätietoa:
Anne Nurminen, toiminnanjohtaja, Lotta Svärd Säätiö, puh. 044 744 2020, anne.nurminen@lottasaatio.fi
Eero Väisänen, toiminnanjohtaja, Siskot ja Simot ry, p. 050 545 3145, eero.vaisanen@siskotjasimot.fi