Lottagalleria on ennen näkemättömän laaja lakkautetun Lotta Svärd -järjestön jäsenistä koottu henkilögalleria. Lottagalleria esittelee aktiivisia, omalla työllään suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen vaikuttaneita naisia. Heidän elämäntarinoidensa kautta piirtyy kuva Lotta Svärd -järjestön monipuolisesta toiminnasta ja sen kauaskantoisesta merkityksestä niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin.
Lottagalleria avattiin yleisölle loppuvuodesta 2017. Galleriasta löytyy tällä hetkellä yli 600 lotan tai pikkulotan tarina. Lottagalleriaa täydennetään jatkuvasti uusilla henkilöesittelyillä ja tavoitteena on saada mahdollisimman monta lakkautetun Lottajärjestön jäsentä mukaan vuoteen 2012 mennessä, jolloin Lottajärjestön perustamisesta tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Lääkintälotta Elvi
Lottagallerian kertomaa…
Sisarukset Emmi ja Elvi olivat töissä lahtelaisessa sotasairaalassa, kun sitä pommitettiin. Elvi kertoi pommituksesta Eeva-lehdelle antamassaan haastattelussa helmikuussa 1941.
”Koko kenttäsairaala päästettiin kahden viikon lomalle, ja sen ajan olin Loimaalla vanhempieni luona. Meidän oli määrä kokoontua Lahdessa, ja sinne tullessani kertoivat siellä olleen kolmen viikon ajan rauhallista, hälytyksiä vaan, mutta ei pommituksia.
Neljä rauhallista päivää siellä jouduinkin viettämään, mutta sitten taas maaliskuun viidentenä tulivat. Olin komennuksella sotasairaalassa, juuri menossa pommisuojan viereiseen vaatevarastoon, kun potilaat tulivat alas ja ilmoittivat että on hälytys ja varoitus. Silloin se alkoi.
Sotasairaalaan tuli neljä täysosumaa, kolme hoitajatarta ja kaksi potilasta kuoli, vaikeimmin haavoituin minä. Pommi tuli vinoittain ja jäin pommisuojan ja vaatevaraston välisen oven alle. Niin nopeasti kaikki tapahtui, etten ehtinyt nähdä, kuulla enkä huomata mitään.
Nuori sisareni oli myöskin alhaalla – mehän saimme olla koko sodan ajan yksissä – ja palopommista syttyi hänen tukkansa palamaan. Hän lähti hoipertelemaan jonkun potilaan tukemana ensimmäiseen kerrokseen ja joutui siellä toisen palopommin eteen, mutta ei onneksi enempää vahingoittunut. Minut olivat löytäneet oven alta ja luulleet ensin kuolleeksi.”
Elvi sai myöhemmin tietää molempien jalkojensa olevan poikki ja hänen vasen kätensä oli kyynärpäästä niin huonossa kunnossa, että se oli leikattu heti pois. Kesän ajan Elvi Halonen oli Westendin toipilaskodissa ja syyskuussa hän sai proteesin ja työpaikan invaliditoimistossa. Työn ohella hän kävi iltaisin myös kirjanpitokurssilla.

Kerro tuntemasi lotan tarina…
Kuka tahansa voi itse kirjoittaa henkilöesittelyn tuntemastaan lotasta ja lähettää sen ja kuvan sähköisessä muodossa ko. henkilöstä sähköpostitse osoitteesee info@lottamuseo.fi niin liitämme henkilöesittelyn osaksi Lotta Svärd -verkkonäyttelyä.
Lottamuseon kokoelmien inventointityön vuoksi emme valitettavasti voi ottaa vastaan tällä hetkellä alkuperäistä lotta-aineistoa vastaan (esineitä, asiakirjoja, valokuvia).
Alla listattuna joitakin asioita, joiden pohjalta henkilöesittelyä voi kirjoittaa, toki esittely voi olla täysin vapaamuotoinen ja rakentua käytettävissä olevasta tiedosta.
Lottaesittely
Henkilön nimi syntymäpaikka- ja vuosi
Mitä henkilö teki ennen sotavuosia
Koska liittyi ja missä Lotta Svärd -järjestöön
Missä tehtävissä toimi Lotta Svärd -järjestössä
Millä paikkakunnalla toimi sota-aikana ja missä tehtävissä
Mitä teki sodan päätyttyä
Lottagalleriaan voi tutustua tarkemmin verkko-osoitteessa www.lottasvard.fi