Vihannekset ja juurekset tekivät rynnäkön suomalaisten ruokapöytiin sotavuosina. Kasviksia ylipäätään oli helpointa saada hankituksi, tahi kasvatetuksi, muutoin kovin niukan ruokavalion jatkeeksi. Karkeasti arvioiden suomalaiset pystyivät hankkimaan noin kaksi kolmasosaa ravinnostaan ostokorteilla aikana, jolloin elintarvikkeiden saantia säännösteltiin. Tämä tarkoitti, että loppu ravinto oli hankittava muilla keinoin, jotta elinehtoinen ravintomäärä täyttyisi. Pienimuotoinenkin viljely, kotieläinten pito, kotitarvekeräily, metsästys sekä kalastus, toivat kaivatun vaihtelun ja lisän ruokapöytään.
Aputöissä nuoret olivat verrattomaksi hyödyksi, niin lottain ohjauksessa toimivat pikkulotat, kuin Nuorten talkoot- yhdistyksen parissa toimivat. Nuorten vastuulla oli kevyemmät maatalouden työt, jotta vanhemmat vapautuivat tekemään raskaammat askareet. Jokaisen perheenjäsenen työpanosta tarvittiin ja arvostettiin. Oli suunnattoman tärkeää perheen emännille, että vihannes ja juurikasmaat kukoistivat. Talvenvara oli turvattu ja raaka-aineita runsain mitoin säilöttäväksi.
Yksi mainio esimerkki pula-ajan herkuista on porkkanamarmeladi. Se sopii lempeän makunsa vuoksi likipitäen kaiken kanssa yhdistettäväksi. Mainiota kakkujen täytteenä, kääretorttuihin, pikkuleipiin, liha ja kanaruokien kanssa, puuroon ”silmäksi”, paahtoleivälle, lettujen kanssa sekä vehnäsleivontaan.
Kurkuista voit valmistaa myös herkullisia suolakurkkuja.
Porkkanamarmelaadi
2 kg porkkanoita (kuorittu, pesty ja raastettu)
1 sitruunan mehu, haluttaessa myös kuoren voi raastaa joukkoon
12 dl hillosokeria
1 dl vettä
Laita vesi, porkkanaraaste, sitruunan mehu (ja kuori) paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seosta sekoittaen. Kun läpi kuumentunut, lisää hillosokeri. Anna seoksen kiehua hiljalleen noin 15 min. Sekoita aina välillä, ettei pala pohjaan. Marmeladimassa kaadetaan kuumana pestyihin ja desinfioituihin tiiviskantisiin lasipurkkeihin.
Mamin suolakurkut
Pestyjä kurkkuja liotetaan suolavedessä yhden yön yli, jonka jälkeen valutetaan. Suolausastiaan lisätään makua antamaan mustaviinimarjan lehtiä, 5-6 kappaletta piparjuuren paloja, muutama valkosipulin kynsi, 1/2 ruokalusikallista sinapin siemeniä, noin 10 kappaletta valkopippureita, runsaasti tuoretta tilliä.
Merisuolaa tulee 1/2 dl yhtä vesilitraa kohden. Kun suola on sulanut, kaadetaan suolavesi koko ”höskän” päälle.
Resepti: Lottamuseon kokoelmat
***
Tämä teksti on yksi viidestä heinäkuun kesälomajutuista. Reseptit on lainattu Lottamuseon kokoelmista.