Kuvassa keskellä seisova Sigrid Collan on sitomassa kahden muun puutarhanaisen kanssa neilikkakimppuja vuoden 1952 Helsingin olympialaisten mitalinsaajille (Riitta Strangin yksityisarkisto).
Lotta Svärd -lehden vakituiseksi avustajaksi palkattiin vuonna 1936 suomalaista puutarhakulttuuria ja puutarhajärjestötoimintaa merkittävästi kehittänyt Sigrid Emilia Collan (1887–1966). Lotta Svärd -lehteen kirjoittaessaan Collan käytti nimimerkkiä Puutarhalotta. Sigrid Collan kartutti yhdessä miehensä kanssa suomalaista puutarhakirjallisuutta ja osallistui puutarhajulkaisujen levittämiseen.
Sota-aikana Puutarhalotta kannusti Lotta Svärd -lehden lukijoita ruokatarpeiden viljelyyn, kutakin oman maatilkkunsa ja omien voimiensa mukaan. Aikaisiin kevätkylvöihin, joilla saatiin vaihtelua pula-ajan ruokavalioon, Collan suositteli salaattia, pinaattia ja retiisejä. Niiden kylvöä saattoi jatkaa koko kesän. Seuraavaksi kylvövuorossa olivat pavut, herneet ja avomaakurkut. Nauriit tuli kylvää vasta juhannuksen tienoilla. Kompostikasan päälle Collan suositteli kurpitsantaimia. Hoidoksi kurpitsoille riitti taloudesta tulevilla likavesillä kastelu.
Tomaattien kasvatus oli jo vaativampaa. Niille oli varattava lämmin, suojainen seinusta. Hedelmien kypsymistä jouduttivat lava- tai muut ikkunat. Lehtihangasta kasvavat versot eli ”varkaat” oli syytä nyppiä pois, pienemmät käsin ja isommat veitsellä kasvia vahingoittamatta. Muuten tomaattisato jäi heikoksi. Hedelmäterttuja varjostavat lehdet kannatti osittain poistaa. Tomaatintaimi ei saanut päästä kuivumaan. Jos multa kuivui ja kastui taas märäksi, tomaatit saattoivat halkeilla. Kukinnan aikana kannatti antaa lantavesikastelua, mutta hedelmien kypsyttyä se oli lopetettava
Yleisohjeena alkukesän puutarhatöissä oli ajankohtaista kastella ja kitkeä, sillä rikkaruohot veivät viljeltäviltä kasveilta ravintoa ja tilaa. Kastelu oli syytä suorittaa jo ennen kuin maa oli tyhjentänyt kaikki kosteusvarastonsa. Kastella kannatti kerralla perusteellisesti ja runsaasti, ja kastelun jälkeen maan pintaa kannatti pöyhiä, mikä hidasti uutta kuivumista.
Lue lisää täältä.
***
Tämä teksti on yksi viidestä heinäkuun kesälomajutuista.