Sodan kokeneita ihmisiä – veteraaneja, lottia, pikkulottia sekä muita Suomen sotien 1939–1945 aikana eläneitä – on yhä vähemmän keskuudessamme. Sotasukupolven perintö on suuri ja olennainen osa Suomen kulttuuria ja kansallista identiteettiä. Kuinka varmistetaan sen säilyminen ja kunnioittaminen myös tulevaisuudessa?
Tätä kysymystä ratkomaan valtio asetti keväällä 2022 oman työryhmän. Arvovaltaisen työryhmän tehtävänä on laatia ehdotus tavoista, miten sotasukupolven perintöä hoidetaan ja vaalitaan osana suomalaista yhteiskuntaa myös jatkossa. Myös koko käsite ”sotasukupolven perintö” kaipaa määrittelyä ja avaamista: miten me sen ymmärrämme ja mitä se meille merkitsee?
”Mielestäni sotasukupolven perintö on suuri kokonaisuus: se on meidän itsenäisyytemme, vapautemme, demokratiamme, turvallisuutemme, rakkautemme isänmaatamme kohtaan, kiitollisuutemme sotiemme veteraaneille ja sotiemme naisille. Se on koko suomalainen identiteettimme”, sanoo työryhmän jäsen, Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen.
”Sodat käynyt sukupolvi jätti meille perinnöksi itsenäisen ja demokraattisen Suomen, jossa elää sisukkaita ja neuvokkaita ihmisiä. Tästä perinnöstä meidän on pidettävä huolta yhdessä ja varmistettava, että Suomi siirtyy itsenäisenä ja demokraattisena myös seuraaville sukupolville”, tiivistää Nurminen.
Vastaa kyselyyn ja vaikuta!
Työryhmä on tähän mennessä kokoontunut eri kokoonpanoilla keskustelemaan ja keräämään tietoa, tavannut säätiöiden ja järjestöjen edustajia sekä järjestänyt seminaarin. Nyt työryhmä kutsuu kaikki mukaan kertomaan omat ideansa yhteisen kulttuuriperintömme vaalimiseksi. Ota kantaa -verkkosivuille on avattu kysely, johon vastaamalla jokainen voi osallistua ideointiin.
Kerro ehdotuksesi, millä tavoin sotasukupolven tekemää työtä suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa tulisi muistaa. Jokainen idea on äärimmäisen tärkeä!
Ota kantaa -palveluun pääset tästä linkistä. Vastausaikaa on 12.12.2022 saakka.