Lakkautetussa Lottajärjestössä palvelleilla naisilla, lotilla ja pikkulotilla, on mahdollisuus hakea Lotta Svärd Säätiön kustantamaa kuntoutusta. Lotta Svärd Säätiö on kolmannen sektorin toimija. Sen tarjoamat palvelut lotille ja pikkulotille eivät korvaa kuntien lakisääteisiä palveluja ikäihmisille vaan täydentävät niitä. Muiden tahojen tarjoamat tukimuodot ikäihmisille eivät sulje pois mahdollisuutta saada Lotta Svärd Säätiön kustantamaa kuntoutusta tai toisinpäin. Kuntoutusta voidaan myöntää lotille kerran vuodessa ja pikkulotille joka toinen kalenterivuosi.
Lotta Svärd Säätiön palveluvalikoimasta löytyy kuntoutuspalveluita erilaisiin tarpeisiin. Kuntoutusmuodosta ja kodin ulkopuolella toteutettavien kuntoutusten paikasta voi kuntoutuksen hakija esittää toiveen. Lopullisen päätöksen kuntoutuksen toteuttamistavasta ja paikasta tekee Lotta Svärd Säätiön kuntoutustoimikunta, jonka toiminnan ensisijainen tavoite on löytää jokaiselle myönteisen kuntoutuspäätöksen saaneelle, lotalle tai pikkulotalle, paras mahdollinen kuntoutusmuoto, huomioiden kyseisen henkilön lähtökohdat ja elämäntilanteen. Kuntoutus myönnetään harkinnan mukaan laitoskuntoutuksena tai virike-avokuntoutuksena.
Kuntoutus hoitolaitoksessa
Minkälaiselle kuntoutujalle kuntoutus hoitolaitoksessa soveltuu?
Kuntoutus hoitolaitoksessa soveltuu henkilöille, jotka pystyvät toimimaan ilman avustajaa omatoimisesti sekä omassa arjessaan että kuntoutusjakson aikana. Hoitolaitokseen lähtevällä kuntoutujalla ei voi olla todettua muistisairautta. Suosittelemme kuntoutusta hoitolaitoksessa erityisesti hakijoille, jotka kaipaavat vaihtelua, virkistystä, seuraa, ohjattua toimintaa ja yhteisöllisyyttä.
Mitä kuntoutusjakso hoitolaitoksessa pitää sisällään?
Kuntoutus hoitolaitoksessa pitää sisällään kymmenen vuorokauden kuntoutusjakson täysihoidolla kahden hengen huoneessa sekä lääkärin suosittelemat hoidot. Kuntoutusjakso alkaa useimmiten lääkärintarkastuksella, jonka pohjalta lääkäri tekee jokaiselle kuntoutujalle henkilökohtaisen kuntoutussuunnitelman. Hoitojakso pitää sisällään muun muassa hierontaa, jalkahoitoa, voimistelua, fysioterapiaa, parafiinihoitoa sekä erilaisia fyysistä tai psyykkistä valmiutta kartoittavia testejä. Sisältö vaihtelee eri kuntoutusta järjestävien laitosten välillä. Lääkärin suosittelemien hoitojen lisäksi kuntoutusjakso sisältää kuntoutuslaitoksen järjestämää vapaa-ajan viriketoimintaa: liikuntaa, musiikkia ja toimintaterapiaa (mahdollisesti myös allasterapiaa).
Myönteisen kuntoutuspäätöksen Lotta Svärd Säätiöltä saaneen henkilön tulee varata mukaansa kuntoutusjaksolle ajan tasainen lääkärinlausunto omasta terveydentilastaan.
Myönteinen laitoskuntoutuspäätös
Lotta Svärd Säätiön kuntoutustoimikunta ohjaa myönteisen laitoskuntoutuspäätöksen saaneen henkilön lähimpään soveltuvaan kuntoutuslaitokseen, jossa kuntoutusjakso voidaan toteuttaa.
Lotta Svärd Säätiö korvaa edestakaiset matkat kuntoutusta tarjoavaan hoitolaitokseen kuntoutujalle edullisimman matkustustavan mukaan ellei päätöksessä toisin mainita. Tätä varten kuntoutujan tulee toimittaa Lotta Svärd Säätiölle kuitit matkakuluista. Taksin käytöstä ja mahdollisen saattajan matkojen korvaamisesta tulee neuvotella etukäteen Lotta Svärd Säätiön toimihenkilön kanssa.
Virike-avokuntoutus
Virike-avokuntoutukseen oikeutettu henkilö voi itse valita Lotta Svärd Säätiön palveluluettelosta tarpeelliset kuntoutus- tai virkistyspalvelut. Virike-avokuntoutukseen voi sisällyttää fysioterapiaa, hierontaa, jalka- ja käsihoitoja sekä ei-lääkinnällisiä hoitoja. Lotta Svärd 100 -juhlavuoden kunniaksi virike-avokuntoutukseen voi nyt sisällyttää entistä laajemmin erilaisia palveluita kuten jumpparyhmä-, uimahalli- ja kuntosalimaksuja sekä kotiin tuotuja palveluja, joita voi olla ulkoiluseura, tukeminen kotiaskareissa, muistiharjoitteet sekä ohjaaminen paikkakunnan palveluiden ja harrastusten piiriin. Tukielin- ja muistikuntoutuksen lisäksi sisältöön voivat kuulua kampaaja- ja kosmetologipalvelut.
Palveluluettelon neljä kategoriaa
-
Kuntoutus ja hoidot
Kuntoutus sisältää fysioterapiaa, jalka- ja käsihoitoja, hierontaa ja ei-lääkinnällisiä hoitoja. Fysioterapiaa varten lotan tulee hankkia omakustanteinen lähete lääkäriltä. Jalka- ja käsihoitoja, hierontaa sekä ei-lääkinnällisiä hoitoja varten ei tarvita lääkäriltä lähetettä.
-
Tuettu kotiapu
Tuettu kotiapu sisältää ulkopuolisen palveluntarjoajan kotikäyntejä. Tuettu kotiapu ei ole kotipalvelua, vaan yhdessä tekemistä ja tukea arjen askareisiin. Tuettu kotiapu voi sisältää esimerkiksi ulkoilua, kaupassa käyntiä, ruuan laittamista, kirjastovierailuja ja yhdessä kodin ulkopuolisiin tapahtumiin osallistumista.
-
Liikunta
Liikunta sisältää henkilön omatoimisen liikunnan harrastuksen tukemista, kuten jumpparyhmä-, uimahalli-, kuntosalimaksut tai muut liikunnalliset harrasteet.
-
Salonkipalvelut
Salonkipalveluihin voi sisällyttää kampaaja- ja kosmetologipalvelut.
Päätöksen mukana lotta/pikkulotta saa palveluiden ostosuunnitelman, johon hän voi itse tai sukulaisen/avustajan kanssa suunnitella kuinka hyödyntää myönnetty virike-avokuntoutus.
Lotta/pikkulotta tai hänen avustajansa etsii itse lähiseudultaan palveluntarjoajan, joka voi toteuttaa halutut palvelut ja sopii sopivasta ajankohdasta kyseisen palveluntarjoajan kanssa. Palvelut voidaan toteuttaa palveluntarjoajan luona, kuntoutujan kotona tai hoitolaitoksessa, jossa kuntoutuja asuu vakituisesti.
Lotta Svärd Säätiön kustantamaan kuntoutukseen hakeminen
Kuntoutukseen hakeminen tapahtuu Lotta Svärd Säätiön hakemuslomakkeella, jossa on selvitys lottana toimimisesta (paikallisosasto tai paikkakunta, aika, lotta- tai pikkulottatehtävät). Lottatietoja voi tiedustella Kansallisarkistosta. Huomioikaa, että hakemuksessa tulee ilmetä selkeästi kuuluminen Lotta Svärd- järjestöön.
Liitä hakemuksen mukaan kopio lääkärinlausunnosta tai muun hoitohenkilön kirjoittama selvitys terveydentilasta, jonka avulla arvioimme hakijalle soveltuvinta kuntoutumisen muotoa. Hakemus kannattaa täyttää mahdollisimman seikkaperäisesti, sillä puutteelliset tiedot hakemuksessa viivästyttävät hakemuksen käsittelyä ja kuntoutuspäätöksen saamista.
Hakemuksen liitteet:
- Kopio alle 6kk vanhasta ulkopuolisen hoitohenkilön kirjoittamasta terveystiedosta, josta ilmenee hakijan fyysinen ja psyykkinen toimintakyky.
- Kopiot muista mahdollisista lotta-aikoihin liittyvistä liitteistä (esim. valokuvat, lottakurssitodistukset tai järjestön jäsenkortti). Hakemus voidaan käsitellä myös hakijan yksityiskohtaisen kertomuksen perusteella. Lottatietoja voi tiedustella Kansallisarkistosta.
Pyydämme Teitä täyttämään hakemuksen kaikki kohdat ja toimittamaan pyydetyt liitteet, jotta hakemuksenne käsittely on mahdollisimman nopeaa.
Lisätietoja:
Puhelinvaihde/neuvonta (09) 4770 2881 / ma-pe klo 9.00-16.00 tai kuntoutussuunnittelija Heli Niemelä (09) 4770 2886
Kuntoutus- ja avustushakemukset toimitetaan osoitteeseen:
Lotta Svärd Säätiö
Mannerheimintie 93
00270 Helsinki