Kenelle Lottakuntoutukset on tarkoitettu?
Lakkautetussa Lottajärjestössä palvelleilla naisilla, lotilla ja pikkulotilla on mahdollisuus hakea Lotta Svärd Säätiön kustantamaa kuntoutusta. Lotille kuntoutusta voidaan myöntää hakemuksen perusteella vuosittain ja pikkulotille joka toinen kalenterivuosi. Kuntoutus myönnetään harkinnan mukaan laitoskuntoutuksena tai Virike-avokuntoutuksena. Huom! Kuntoutuspäätös haetaan ennen palvelun käyttämistä – ainoastaan päätöksen jälkeen syntyneet kulut korvataan.
Millaisia kuntoutuksia on tarjolla?
Laitoskuntoutus omatoimisille lotilla ja pikkulotille
Laitoskuntoutus pitää sisällään kymmenen vuorokauden kuntoutusjakson täysihoidolla kahden hengen huoneessa sekä lääkärin suosittelemat hoidot. Kuntoutuksen sisältö vaihtelee eri hoitolaitoksissa. Jakso voi sisältää vapaa-ajan viriketoimintaa, hierontaa, voimistelua, jalkahoitoa sekä erilaisia fyysistä ja psyykkistä valmiutta kartoittavia testejä. Jakson alussa on lääkärintarkastus.
Laitoskuntoutus soveltuu henkilöille, jotka ovat omatoimisia. Kuntoutusjaksolle lähtevällä ei voi olla todettua muistisairautta.
Lotta Svärd Säätiö korvaa edestakaiset matkat kuntoutusta tarjoavaan hoitolaitokseen edullisimman matkustustavan mukaan.
Virike-avokuntoutus
Virike-avokuntoutuksessa lotta/pikkulotta voi itse valikoida palveluluettelosta tarpeelliset palvelut. Virike-avokuntoutukseksi lasketaan esimerkiksi:
- fysioterapian, hieronnan, jalka- ja käsihoidon kaltaiset ei-lääkinnälliset hoidot
- liikunnallisten harrastusten, kuten jumpparyhmä-, uimahalli- ja kuntosalimaksut
- kotiin tuodut palvelut, kuten ulkoiluseura, tuki kotiaskareissa, muistiharjoitteet
- kampaamo- ja kosmetologipalvelut.
Lotan/pikkulotan matkakulut, kodin perusparannuskulut, siivous- ja kotihoitokulut, apuvälineet yms. eivät kuulu Virike-avokuntoutuksen sisältöön.
Virike-avokuntoutusta haettaessa terveystietoja ei tarvitse toimittaa Lotta Svärd Säätiölle.
Kuinka kuntoutukseen haetaan?
Kuntoutukseen hakeminen tapahtuu Lotta Svärd Säätiön hakemuslomakkeella, jossa pyydetään selvitys lottana toimimisesta. Selvitykseen tulee kirjoittaa tiedot esimerkiksi lotta-ajan paikallisosastosta, paikkakunnasta, osallistumisajankohdasta, kursseista tai lotta/pikkulottatehtävistä. Hakemuksesta tulee ilmetä selkeästi kuuluminen Lotta Svärd järjestöön.
Lataa hakemuslomake tästä (lomake avautuu uuteen ikkunaan)
Hakemuksen liitteinä lähetetään:
- kopiot muista mahdollisista lotta-aikaan liittyvistä liitteistä (esim. valokuvat, lottakurssitodistukset tai järjestön jäsenkortti). Mikäli liitteitä ei ole tallessa, voidaan hakemus käsitellä myös hakijan yksityiskohtaisen kertomuksen perusteella. Omia lottatietojaan voi tiedustella Kansallisarkistosta.
- Mikäli haetaan laitoskuntoutusjaksoa, liitetään hakemukseen kopio alle 6 kuukautta vanhasta ulkopuolisen hoitohenkilön kirjoittamasta terveystiedosta, josta ilmenee hakijan fyysinen ja psyykkinen toimintakyky. Huomioittehan, että emme palauta alkuperäistä lähetettä tai lääkärintodistusta.
Huolellisesti täytetty hakemus nopeuttaa sen käsittelyä
Jotta hakemuksenne käsittely olisi mahdollisimman sujuvaa, pyydämme teitä ystävällisesti täyttämään kaikki hakemuksen kohdat ja toimittamaan pyydetyt liitteet hakemuksen mukana. Puutteelliset tiedot viivästyttävät hakemuksen käsittelyä.
Lisätietoja:
- kuntoutussuunnittelija Heli Niemelä puh. (09) 4770 2886
- puhelinvaihde/neuvonta puh. (09) 4770 2881 ma-pe klo 9.00-16.00
Kuntoutus- ja avustushakemukset toimitetaan osoitteeseen:
Lotta Svärd Säätiö
Mannerheimintie 93
00270 Helsinki
(Tämä ohje on päivitetty 10/2022)