Lotta Svärd Stiftelsens syfte
Vapenstilleståndsavtalet i Moskva undertecknades hösten 1944 och det ingrep på ett mycket exceptionellt sätt i finsk praxis för förenings- och yttrandefrihet. Tillämpningen av vapenstilleståndsavtalets artikel 21 innebar i praktiken att Finland utsattes för åtgärder utifrån, med vilka man eftersträvade att styra Finlands inrikespolitik. Med stöd av vapenstilleståndsavtalet upplöstes hundratals föreningar och organisationer i Finland, bland dem också lottaorganisationen.
Hösten 1944 grundade man Vårdstiftelsen för Finlands kvinnor för att genom den fortsätta lottaorganisationens vård- och biståndsarbete. År 2004 bytte Vårdstiftelsen för Finlands kvinnor namn och blev Lotta Svärd Stiftelsen.
Det samhälleliga vårdarbetet var en gång kärnan i lottaorganisationens verksamhet, och Lotta Svärd Stiftelsen fortsätter i samma fotspår ännu i dag. Stiftelsen ägnar sig i enlighet med sina stadgar åt att rehabilitera och stöda lottor och smålottor. Dessutom stöder stiftelsen frivilligt försvarsarbete med fokus på trygghet i vardagen, samt värnar om traditioner genom att driva Lottamuseet. Syftet med Lotta Svärd Stiftelsens samhällsansvar är nu och i framtiden att främja omsorg, hjälpa behövande och tillhandahålla en kanal för välgörenhet med respekt för organisationen Lotta Svärds och dess medlemmars arbete och värderingar.
Stiftelsens tillgångar
Grundkapitalet för Lotta Svärd Stiftelsens tillgångar består av cirka 36,1 miljoner mark (i dagens pengar cirka 5,7 miljoner euro) som stiftelsen fick år 1944 som donationer och av organisationen Lotta Svärd. Efter att lottaorganisationen upplöstes fick Vårdstiftelsen för Finlands kvinnor sina tillgångar att växa genom att man grundade företag som sysselsatte lottor som återvände från kriget. Det mest betydande av dessa företag var Työmaahuolto Oy. På 1970-talet såldes vårdstiftelsens affärsverksamhet, och av medlen från försäljningen har man rehabiliterat och rehabiliterar fortfarande den upplösta lottaorganisationens medlemmar, lottor och smålottor.
Lotta Svärd Stiftelsens egendom består av hyresbostäder och värdepapper, och med intäkterna från dem möjliggörs den hjälpverksamhet som är stiftelsens syfte. Tillgångarnas värde uppgick enligt bokslutet 2019 till cirka 65 miljoner euro.
Användningen av tillgångarna och Lotta Svärd Stiftelsens framtid
Lotta Svärd Stiftelsen har under 2000-talet använt cirka 50 miljoner euro till bidrag och rehabilitering åt lottor och smålottor, samt till föreningsbidrag. Årligen används sammanlagt cirka 3,5 miljoner euro för lottors och smålottors rehabilitering, understöd och andra stödåtgärder. Den årliga driftskostnaden för Lottamuseet, som upprätthålls av stiftelsen, är cirka 800 000 euro.
Lotta Svärd Stiftelsens verksamhet styrs av stiftelsens stadgar och stiftelselagen. Enligt Lotta Svärd Stiftelsens stadgar är stiftelsens verksamhet inte tidsbunden utan fortsätter också i framtiden. När stödet till lottorna och deras rehabilitering upphör kommer tyngdpunkten för Lotta Svärd Stiftelsens verksamhet att förskjutas – enligt lottornas önskemål – och stiftelsen kommer att ägna sig åt att utbilda kvinnor för olika krissituationer, idka hjälpverksamhet samt värna om lottatraditionen.