Lotta Svärd Säätiön toukokuun ajankohtaiset
Palvelut lakkautetun Lottajärjestön jäsenille, lotille ja pikkulotille
Lakkautettuun Lottajärjestöön kuuluneilla, lotilla ja pikkulotilla, on mahdollisuus hakea Lotta Svärd Säätiön kustantamaa kuntoutusta. Lotta Svärd Säätiö on kolmannen sektorin toimija. Kuntoutusta voidaan myöntää lotille kerran vuodessa ja pikkulotille joka toinen kalenterivuosi.
Lotta Svärd Säätiön palveluvalikoimasta löytyy:
Tuettu kotikuntoutus
Tuettu kotikuntoutus sisältää ulkopuolisen palveluntarjoajan kotikäyntejä. Tuettu kotikuntoutus ei ole kotipalvelua, vaan yhdessä tekemistä ja tukea arjen askareisiin. Tuettu kotikuntoutus voi sisältää esimerkiksi ulkoilua, kaupassa käyntiä, ruuan laittamista, kirjastovierailuja ja yhdessä kodin ulkopuolisiin tapahtumiin osallistumista. Tuettu kotikuntoutus ei sisällä avokuntoutuksen tukimuodoista fysioterapiaa eikä hierontaa, mutta jalkahoitoja tuettuun kotikuntoutukseen voi sisällyttää.
Avokuntoutus
Avokuntoutus toteutetaan pääasiassa lääkärin hoitomääräyksen mukaisesti fysioterapiana. 10-15 kerran avokuntoutusjaksoon on myös mahdollista sisällyttää jalkahoitoa ja hierontaa, joihin ei tarvita lääkäriltä lähetettä. Avokuntoutuksen tulee pitää sisällään myös informaatiota kuntoutujan oman kotipaikkakunnan jatkokuntoutusmahdollisuuksista sekä omatoimisesta hyvinvoinnin ylläpitämisestä ja edistämisestä.
Avokuntoutusjakso voidaan toteuttaa palveluntarjoajan luona, kuntoutujan kotona tai hoitolaitoksessa, jossa kuntoutuja asuu vakituisesti.

Kuntoutus hoitolaitoksessa
Kuntoutus hoitolaitoksessa pitää sisällään kymmenen vuorokauden kuntoutusjakson täysihoidolla kahden hengen huoneessa sekä lääkärin suosittelemat hoidot. Kuntoutusjakso alkaa useimmiten lääkärintarkastuksella, jonka pohjalta lääkäri tekee jokaiselle kuntoutujalle henkilökohtaisen kuntoutussuunnitelman hoitojaksolle. Hoitojakso pitää sisällään muun muassa hierontaa, jalkahoitoa, voimistelua, fysioterapiaa, parafiinihoitoa sekä erilaisia fyysistä tai psyykkistä valmiutta kartoittavia testejä. Sisältö vaihtelee eri kuntoutusta järjestävien laitosten välillä. Lääkärin suosittelemien hoitojen lisäksi kuntoutusjakso sisältää kuntoutuslaitoksen järjestämää vapaa-ajan viriketoimintaa: liikuntaa, musiikkia ja toimintaterapiaa (mahdollisesti myös allasterapiaa).
Myönteisen kuntoutuspäätöksen Lotta Svärd Säätiöltä saaneen henkilön tulee varata mukaansa kuntoutusjaksolle ajan tasainen lääkärinlausunto omasta terveydentilastaan.
Lisätietoa Lotta Svärd Säätiön kuntoutuksista, niihin hakemisesta ja hakemuslomakkeet

Lotta Svärd Säätiön kuntoutustoimikunta ohjaa myönteisen laitoskuntoutuspäätöksen saaneen henkilön lähimpään soveltuvaan kuntoutuslaitokseen, jossa kuntoutusjakso voidaan toteuttaa.
Raha-avustukset
Pienituloiset lotat, joiden verotettavat vuositulot ovat alle 23.000 euroa, voivat hakea Lotta Svärd Säätiöltä raha-avustusta henkilökohtaiseen terveydenhoitoon ja sairauskuluihin. Säätiö ei myönnä hautausavustuksia. Avustussumma vaihtelee 450-600 euron välillä, riippuen hakijan tulotasosta, iästä ja siitä, onko hakija toiminut lottana vai pikkulottana. Raha-avustusta voidaan myöntää lotille kerran vuodessa ja pikkulotille joka toinen kalenterivuosi.
Lisätietoa raha-avustuksista, niiden hakemisesta ja hakemuslomakkeet
Lottamuseo ja museokahvila Lottakanttiini
Palvelemme asiakkaitamme jälleen 2.6. alkaen.
Näyttelyt
Vuonna 2021 tulee kuluneeksi sata vuotta Lottajärjestön perustamisesta. Lottamuseolla on aloitettu juhlavuoteen liittyvät valmistelut. Helmikuussa 2021 aukeaa Lottamuseon täydellisesti uudistettu päänäyttely Lotta Svärd 100. Uuden näyttelyn rakennustöiden vuoksi Lottamuseon yläkerran näyttelytilat on suljettu yleisöltä. Lottamuseon ulkonäyttely on avoinna yleisölle normaalien aukioloaikojen puitteissa. Elämyksellisessä ulkonäyttelyssä on mahdollisuus tutustua sairasjunissa työskennelleiden lottien arjen iloihin ja suruihin.
Yleisöopastukset
Lottamuseolla järjestetään 2.6. alkaen kaikkina aukiolopäivinä klo 14 avoin yleisöopastus, jolle voi osallistua veloituksetta. Opastus toteutetaan säävarauksella kokonaisuudessaan ulkona, turvavälit huomioiden. Suurin mahdollinen ryhmäkoko on 15 henkilöä.
Lotta Svärd ja Syväranta -ulkoilmaopastus
Lottamuseon kesän yleisöopastus tutustuttaa museokävijän Lottajärjestön historiaan. Miksi lottajärjestö perustettiin ja lopulta lakkautettiin? Millaista oli lottien tekemä työ? Miten lottia koulutettiin? Kierros kulkee ulkotiloissa Lottamuseota ympäröivän Syvärannan, entisen lottaopiston tontilla sekä Ruotsin majan rannalla. Samalla tutustutaan myös tuusulalaisen huvilaelämän historiaan pihakohteiden kautta.
Lottamuseon puutarha
Lottamuseon puutarhaan ja sen mielenkiintoisimpiin kohteisiin on mahdollisuus tutustua kesäkuun alusta lähtien omatoimisesti. Puutarhan kohteet on merkitty informatiivisilla ja historian kulkua valottavilla QR-koodeilla. Lisäksi museon puutarhassa lapsiperheille omatoimista kuvasuunnistusta.

Museokahvila Lottakanttiini
Tällä hetkellä koronapandemian torjuminen vaati muun muassa 1-2 metrin turvavälin ihmisten liikkuessa julkisissa tiloissa ja tarkkaa käsihygieniaa. Jotta nämä kriteerit täyttyvät, olemme järjestäneet kanttiinipalvelut pääosin noutopalveluiksi.
Turvavälien puitteissa museon sisääntuloaulassa on kahdeksan asiakaspaikkaa. Myös asiakas-WC:t ovat käytössä. Terassilla asiakkaiden käytössä on 16 pöytäpaikkaa. Puutarhasta löytyy myös pöytäryhmiä ja penkkejä.
Alkava kesä on nyt kauneimmillaan Lottamuseon puutarhassa. Tervetuloa ihastelemaan puutarhan kukkaloistoa ja viihtymään!
Lottamuseo ja museokahvila Lottakanttiini palvelevat asiakkaitaan tiistaista 2.6.2020 alkaen: ti – su klo 9.00-18.00.
