Lotta Svärd Säätiön hallitus nimesi viime viikolla Vuoden Lotaksi Lotta Aira Samulinin. Vuoden Lotta valittiin nyt 15. kerran. Tunnutus myönnetään lottatyössä ansioituneelle henkilölle tai lottahengessä uutterasti toisten hyväksi toimineelle suomalaiselle naiselle.
Palkinto kertoo omaa tarinaansa lottajärjestössä palvelleiden naisten edelläkävijämäisestä otteesta elämään. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa Riitta Uosukainen, Elisabeth Rehn, Aune Rahola, Aila Salo ja Tellervo Hakkarainen.
Lottajärjestöä perustettaessa Suomen itsenäistymisen alkuvuosina naisen paikka odotettiin olevan kodin ja lasten hoitamisen ympärillä. Lottajärjestön naiset kuitenkin ottivat aktiivisen roolin maanpuolustustyössä, mikä muutti suomalaisen naisen roolista yhteiskunnassamme.

Lotat mottimetsässä…
Vuoden Lotta -palkinnon saaneet ovat olleet vahvasti vaikuttamassa Suomen naisten yhteiskunnallisen aseman kehittymiseen myös lottajärjestön lakkauttamisen jälkeen. Järjestössä toimiminen on vaikuttanut merkittävästi näiden naisten ajattelutapaan. ”Ei ole tullut edes mieleeni, etteikö nainen pystyisi osallistumaan mihin tahansa”, tuumasi eräs lottataustan vaikutuksesta omaan elämäänsä.
Minulla on ollut kunnia tutustua Vuoden Lotta 2021 Aira Samuliniin tämän valintaprosessin aikana. Keskustelimme hänen kanssaan muun muassa positiivisuuden merkityksestä. Samulin on saanut myös Positiivareiden myöntämän elämätyöpalkinnon positiivisuudesta 2012.
Mitä enemmän olen tavannut esimerkillisiä lottanaisiamme, sitä vakuuttuneemmaksi olen tullut siitä, että myönteisyys on viisautta. Se on mieltä suojeleva ja erittäin syvällinen tapa suhtautua ympäröivään maailmaan.
Samulinin positiivisuus kumpuaa hänen vaikeista elämänkokemuksistaan. Hän on oppinut suuntaamaan katseensa varjon sijasta valoon. Meistä jokainen voi Airan tavoin alkaa valita, mihin omat ajatuksensa vaikeuksien keskellä suuntaa, ja mikä vaikutus tällä on sekä omiin aikaansaannoksiin, että muihin ihmisiin ympärillämme.

Sota-ajan talkoohenkeä…
Ihminen, joka on nähnyt sodan inhimillisen hädän ja kärsimyksen, toivoo rauhaa ja sen säilymistä enemmän kuin mitään. Tämän huomaa myös Vuoden 2021 Lotastamme. Lottahenki ei ole hänestä järjestön lakkauttamisen myötä kadonnut, vaan hyvän tekemisen työ on ollut vahvasti mukana läpi elämän. Samulinin elämäntyö kumpuaa rauhan ajatuksesta ja siitä, miten oma etu laitetaan sivuun, kun muut hädän tai henkilökohtaisen kriisin kohdanneet tarvitsevat apua. Lotta Svärdin kultaisten sanojen mukainen sanoma: ”Ole Hyvä!” toteutuu hänessä lausahduksen monessa merkityksessä.
Aira Samulin toimii meille kaikille esikuvana myönteisestä asenteesta, kuplivasta ilosta ja siitä, miten vaikeuksien keskellä oma etu jää sivuun ja katse kohdistetaan niihin, joilla on elämässään hätä.
Omalta kohdaltani voin sanoa, että Airan aito iloisuus ja liikunnallinen olemus saivat monen vuoden jälkeen minut taas lisäämään tanssimisen omaan liikuntaviikkooni. Parin tunnin tanssihetken jälkeen mieli oli rentoutunut ja keho väsynyt ja energinen samaan aikaan. Tanssiminen todistetusti tekee hyvää mielenterveydelle. Ylipäätään liikunta ja terveet elämäntavat ovat Aira Samulinille tärkeitä. Pidetään siis hänen esimerkkinsä mukaisesti huoli sekä itsestämme että lähimmäisistämme.

Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen on vaikuttunut Vuoden Lotaksi 2021 valitun Aira Samulinin positiivisesta elämänasenteesta