Lotta Svärd Säätiön tarkoitus
Syksyllä 1944 allekirjoitettu Moskovan välirauhansopimus puuttui aivan poikkeuksellisella tavalla suomalaiseen yhdistymis -ja sananvapauskäytäntöön. Välirauhansopimuksen 21. artiklan soveltaminen käytäntöön tarkoitti Suomeen kohdistuvia ulkoisia toimia, joiden avulla pyrittiin ohjaamaan Suomen sisäpolitiikkaa. Välirauhansopimuksen nojalla Suomessa lakkautettiin satoja yhdistyksiä ja järjestöjä, muiden mukana myös Lottajärjestö.
Lottajärjestön huolto- ja avustustoimintaa jatkamaan perustettiin syksyllä 1944 Suomen Naisten Huoltosäätiö. Vuonna 2004 Suomen Naisten Huoltosäätiö vaihtoi nimekseen Lotta Svärd Säätiö.
Yhteiskunnallinen huoltotyö oli aikoinaan Lottajärjestön toiminnan ytimessä ja samalla tiellä jatkaa Lotta Svärd Säätiö vielä nykyäänkin. Säätiön sääntöjen mukaisesti lottien ja pikkulottien kuntoutus- ja avustustoiminnan lisäksi säätiö tukee vapaaehtoista maanpuolustustyötä, jonka keskiössä on arjen turvallisuus sekä tekee perinnetyötä ylläpitämällä Lottamuseota. Lotta Svärd Säätiön yhteiskuntavastuun tarkoituksena on nyt ja tulevaisuudessa edistää välittämistä, antaa tukea sitä tarvitseville ja tarjota kanava hyvän tekemiselle kunnioittaen Lottajärjestön ja sen jäsenten työtä ja arvomaailmaa.
Säätiön varallisuus
Lotta Svärd Säätiön varallisuuden alkupääoma on vuonna 1944 lahjoituksina ja Lottajärjestöltä saatu noin 36,1 miljoonaa markkaa (nykyrahaksi muutettuna noin 5,7 miljoonaa euroa). Lottajärjestön lakkauttamisen jälkeen Suomen Naisten Huoltosäätiö kartutti varojaan perustamalla sodasta palaavien lottien työllistämiseksi liikeyrityksiä, joista merkittävin oli Työmaahuolto Oy. Suomen Naisten Huoltosäätiön yritystoiminnan myynnistä 1970-luvulla saaduilla varoilla on kuntoutettu ja kuntoutetaan edelleen lakkautetun Lottajärjestön jäseniä lottia ja pikkulottia.
Lotta Svärd Säätiön varallisuden arvo on vuoden 2016 tilinpäätöksen mukaan noin 65 miljoonaa euroa ja käypä arvo noin 75-80 miljoonaa euroa. Säätiön omaisuudesta noin 80 % on sijoitettu vuokra-asuntoihin ja noin 20 % arvopapereihin.
Varallisuuden käyttäminen ja Lotta Svärd Säätiön tulevaisuus
Lotta Svärd Säätiö on käyttänyt 2000-luvulla yhteensä noin 50 miljoonaa euroa lottien ja pikkulottien kuntoutuksiin, avustuksiin ja yhteisöavustuksiin. Lottien ja pikkulottien kuntoutuksiin, avustuksiin ja muihin tukitoimiin käytetään vuosittain yhteensä noin 3,5 miljoonaa euroa. Säätiön ylläpitämän Lottamuseon toiminnan ylläpitäminen maksaa vuosittain noin 800 000 euroa.
Lotta Svärd Säätiön toimintaa ohjaa säätiön säännöt ja säätiölaki. Lotta Svärd Säätiön sääntöjen mukaan säätiön toiminta ei ole määräaikaista vaan jatkuu tulevaisuudessakin. Lottien kuntoutus- ja avustustyön päätyttyä, Lotta Svärd Säätiön toiminnan painopiste siirtyy – lottien toiveiden mukaisesti – naisten kouluttamiseen erilaisten kriisitilanteiden varalle, avustustoimintaan sekä lottaperinteen vaalimiseen.